Tartja magát egy nézet miszerint aki nem szeret, nem tud vagy csak kínkeservesen tud játszani és ünnepelni, az az ember lelkiekben elég szegény. Én ezt a kijelentést nem akarom minősíteni, hanem ehelyett inkább általánosságban az ünnep jelentőségét szeretném kihangsúlyozni.

Kismamaként, kispapaként, vagyis családként fontos, hogy legyen egy egységes, konkrét és következetes elképzelésünk arról, hogy mit és hogyan képviseljünk gyerekeink felé az ünnepek kapcsán (például mit és HOGYAN mondjak majd Réka lányomnak az idén Karácsonykor, amikor nem csak az 1. születésnapját fogjuk ünneplni). Olvastam egy elég jó cikket, ami az ünnepeket és az ünnepléshez kapcsolódó érzések témakörét boncolgatja kicsit húsvéti felhanggal ugyan, de érdemes a sorok közé is látni.

Ennek fényében hívom fel a figyelmed arra, hogy ma, Orbán, György, Márk, Gergely, Urbán, Zsófia és Márkus napján ünnepeljük a TEJ NAPJÁT, Magyarországon már 54. alkalommal.

Magyarországon 1957 óta van gyakorlatban, hogy a tej világnapját május utolsó keddjén ülik meg a magyarok, míg a 69. Harvardi Tej Napot (Harvard Milk Day) hamarosan, június első hétvégéjén (4-6-ig) tartják. A FAO 2001 óta június 1-jére datálja a tej (hivatalos) világnapját, mivel nemzeti szinteken e dátum környékén ünneplik sok helyen az életet, erőt és egészséget adó tejet. Legelőször a tejet üvegben 1878 január 11-én szállítottak házhoz, - amire a TEJ VILÁGNAPJÁN emlékezünk -, legalábbis ezt tartja a fáma.

Ez a világnap azonban nem öszekeverendő az anyatejes táplálás világnapjával, amit augusztus 1-jén celebrálunk.

A mai napon világszerte sok mindent mást is ünnepelnek az emberek, tükrözve ugyanezt a színességet, mint amit az előbb összegeztünk a tej napja kapcsán. Például Mali, Madagaszkár, Dél-Afrika, Zambia, stb. ma ünnepli az Afrika Napot (Africa Day), míg Bosznia-Hercegovinában a fiatalságra emlékeznek a Fiatalok Napjával (Youth Day), Amerikában pedig a Nemzeti Eltűnt Gyermekek Napjára (National Missing Children's Day) emlékeznek. (Bővebben angolul: itt.) Az én személyes ünnepem pedig az, hogy ma 5 hónapos a lányom.

További színes napot, hetet kívánok! Remélem, jól telt a hosszú hétvége! Szerintem kibírnék még egy ilyen hétvégét...

Üdv:

Gizus

www.kismama-portal.hu (HAMAROSAN ÉRKEZIK!)

www.kismama-portal.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kismama-portal.blog.hu/api/trackback/id/tr682029806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása