Milyen témakörökben érdemes előre gondolkodnia egy várandós kismamának, már gyermekes anyukának? Fontos, hogy ezt rugalmasan, akár a későbbi változtatások jogát is fenntartva tegye. Miben érdemes előre tájékozódni, gondolkodni és a saját, nekünk megfelelő "stílusunkat" kiérlelni?

Erre a kérdéskörre adható, általam fontosnak tartott témákat csokorba gyűjtöttem további kérdések formájában.

A lista így néz ki:

- Mit pakoljak össze a kórházba indulós táskámba?

- Mikor induljak a kórházba? (Lsd. korábbi írásom, de NE most keress még rá!)

- A szoptatást hogyan indítsam be, illetve később hogyan kivitelezzem? (Milyen időközönként szoptassak a kórházban és otthon a legelején és a tejtermelés beindulása után? Mennyi ideig tartson egy szoptatás? Fejjek-e szoptatás után? Ha igen, mindig? Mikor hagyjam abba a gyermekem szoptatását?)

- Mikor kezdjem el a hozzátáplálást? Milyen étellel kezdjük a hozzátáplálás bevezetését? Milyen időközönként adjak a babának újabb ízt? Milyen körülmények között? Pl. már eleve a legelejétől legyen rajta partedli, hogy az agyában kapcsolódjon a hozzátáplálás és az előke, mivel később nehezebb rászoktatni? Adjak-e neki vizet pluszban? Ha igen, mikortól kezdjem el? Milyen eszköz segítségével? (Pohár, cumisüveg)

- Mennyi idős koráig méricskéljem a csecsemőt? Milyen időközönként?

- Hol aludjon a baba? (A szülők szobájában? Külön szobában? Milyen fekvőalkalmatosságon? (Kiságy, bölcső, vagy sima ágy) Eleve úgy szoktassam, hogy több helyen is aludjon egy nap (pl. éjszaka az alvós, éjszakai ágyában, nappal pedig egy másik ágyon/szobában)?

- Mit kezdjek a hisztivel? Érdemes már a legelejétől ebben a témában -magunkkal szemben is- következetesen eljárni. Persze, míg eljutunk a bevált módszerhez, addig is kísérlet, kísérlet, kísérlet és türelem, türelem és még több türelem.

Szánt szándékkal nem adok kifejtős válaszokat ezekre a kérdésekre, mert nem akarlak befolyásolni, még véletlenül sem. Szerintem úgy működik jól ez a dolog, ha TE megkeresed a saját, testhezálló válaszaidat. Azokat, amiket összhangban apával, partnerrel, a másik féllel egyetértésben fel tudtok vállalni, és nem szabad kihagyni ebből a sorból magát a kisbabát, az ő igényeit, érdekeit, személyiségét sem.

Ennek fényében arra bztatlak, hogy először gondold át a válaszaidat. Ha szükséges, tájékozódj előbb, hogy ki mit gondol, mond az adott téma kapcsán és utána egy füzetbe írd fel magadnak a saját szád íze szerint rendszerbe szedett válaszaidat. Ez azért lényeges, mert később, amikor nyakig benne vagy a vadas szószban, de legalábbis aktuálissá válik az adott téma, akkor jól jöhet a mostani, objektív látásmódod. Tartsd meg ezt a füzetet későbbre is és vezesd tovább más, általad megfogalmazott kérdésekkel és az azokra adott válaszaiddal. Még biztosan jól fog jönni ez a füzet - vagy a következő gyermeknél, vagy pedig egy másik sorstársnak tudsz segíteni általa, mivel egy gyermekes témát akkor lát át a legbehatóbban egy szülő, amikor éppen benne van, utána valahogy megkopnak az információk.

Ezzel is tudod segíteni, hogy elég jó szülő maradj.

Ilyen tudatos előre gondolkodással kellett volna még a válság kirobbanása ELŐTT készülnie az egyes cégeknek, akkor nem lett volna az a sok fejetlenég és most előbbre tartanánk, akár országos szinten is, és kismamaként nem lenne olyan vészjósló a GYED/GYES utáni élet alakulása. Ez a bekezdés egy kitérő, de arra jó, hogy felhívja a figyelmet: az éles, változást kívánó, akár érzelmeket is megérintő helyzetekre jó előre készülni, hogy a felindultság hevében már csak a kivitelezésre, a gyors cselekvésre kelljen csak odafigyelni, így is elősegítve, hogy meg tudjuk tartani a higgadtságunkat, következetességünket az adott helyzetben.

Most pedig menj vissza az írás elejére és kezdd el megfogalmazni a saját válaszaidat, amit feltétlenül rögzíts írásban is!

Sok sikert és élvezetes kivitelezést kívánok!

Üdv:

Gizus

www.kismama-portal.hu (HAMAROSAN ÉRKEZIK!)

www.kismama-portal.blog.hu - egy tudatos kismama blogja

A bejegyzés trackback címe:

https://kismama-portal.blog.hu/api/trackback/id/tr152046481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása